Bronhitis




Kada se nakon prehlade javi povišena temperatura s kašljem i bol u prsima, to su prvi simptomi akutnog bronhitisa. Nakon toga se bolovi pojačavaju i šire na cijeli prsni koš, kašalj se pojačava, a disanje postaje malo otežano i ubrzano. Bronhalna sluznica je nadražena, povećava se količina sluzi koju luči bronhalna stjenka, što uzrokuje jak kašalj i obilnije iskašljavanje. Bronhitis ima dva uzoka. Prvi uzrok je infektivni, jer je se često javlja kao komplikacije kod gripe. Virusi su češći uzročnici akutnog bronhitisa od bakterija, iako i bakterije često mogu izazvati akutni bronhitis. Drugi uzrok akutnog bronhitisa je kemijsko-fizikalni (štetne tvari iz zraka, ispušni plinovi, dim cigarete i industrijski dimovi). Prašina, vlaga, velike hladnoće i velike vrućine, te infekcije dišnih putova koje nisu na vrijeme liječene, su još neki od uzročnika bronhitisa.

Prirodni lijekovi

(Upozorenje: uzimajte samo jedan od sljedećih pripravaka).
Majčina dušica (Thymus serpyllum)
- pripravite oparak od jedne vrećice u šalici kipuće vode. Ostavite da odstoji 5 minuta pa procijedite. Pijte tri šalice na dan.
Eukaliptus
– uzimajte 4-10 g na dan u kapsulama ili kao oparak.
Bršljan (Hedera helix)
– pripravite oparak od jedne vrećice u 200 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji pet minuta. Uzimajte 1 do 2 šalice na dan za vrijeme obroka.

Majčina dušica (kadulja)


Eukaliptus


Bršljan