Kako ukloniti štucanje, suhoću usta ili bol u vratu

Bolesti i prirodni lijek


Ne ugrožavaju život, ali mnoge manje zdravstvene tegobe poput štucanja, žuljeva i napuhanosti mogu biti bolne i neugodne. Uglavnom prođu same od sebe, no ako želite skratiti muke nešto možete i poduzeti.

Štucanje

Neželjeno grčenje dijafragme izaziva zatvaranje glasnice. Naime, one se zatvaraju nakon svake kontrakcije i tada čujemo zvuk 'hik'. Savjeti poput brzog ispijanja čaše vode, dizanja obje ruke u zrak ili zadržavanja daha mogu pomoći. Prekidaju tijek disanja i dijafragma se opušta. Ako vaš stari trik protiv štucanja ne pomogne, imajte na umu kako bi ono trebalo prestati samo nakon nekoliko minuta. Liječniku se obratite ako traje dulje od tri sata ili uzrokuje otežano disanje i gutanje. 

Suha usta

Ako se ne proizvodi dovoljno sline dolazi do problema. Jedan od uzroka je nedostatak tekućine u organizmu, a suha usta mogu biti posljedica uzimanje lijekova – od antidepresiva do antihistaminika. Pijte više vode, a pomažu i žvakaće gume ili tvrdi bomboni (bez šećera). Smanjite unos kofeina. Ako pušite, poželjno je prestati s ovom navikom. Ako niti jedan savjet ne pomaže, obratite se liječniku. Možda je prisutan neki drugi problem, poput infekcije dišnih putova, sinusitisa ili dijabetesa. 

Žuljevi

Uske i tijesne cipele mogu uzrokovati nakupljane tekućine između gornjih i donjih slojeva kože i tada nastaju neugodni žuljevi. Naravno, mogu ih uzrokovati i opekotine i druge ozljede kože. Žuljeve je najbolje ne dirati. Ako morate 'probušiti' žulj, dobro operite ruke, koristite sterilnu iglu kako bi tekućina iscurila van i nemojte uklanjati gornji sloj kože koji pokriva žulj. Ako područje oko žulja postane crveno ili se pojavi tekućina koja nije prozirna, javite se liječniku. 

Nadutost

Ovaj vrlo neugodan osjećaj punog želuca može nastati zbog niza razloga. Ponekad je uzrok prevelika količina hrane, a nadutost može biti i posljedica sindroma iritabilnog crijeva. Iako je vježbanje vjerojatno posljednja stvar na koju biste se odlučili, žustra šetnja od 10 ili 15 minuta pomaže. Protiv nadutosti se možete boriti i tako da područje iznad pupka masirate pet minuta kružnim pokretima. 

Ukočen vrat

Vrat koji je u određenom, neprirodnom položaju dulje vrijeme - primjerice dok koristite laptop ili mobitel neće vam to zaboraviti. Mišići se mogu istegnuti i ukočiti. Osvijestite svoje držanje. U uredu namjestite stol, stolicu i računalo u onaj položaj koji će vam omogućiti najugodnije obavljanje radnih zadataka. Isto pravilo primijenite i kod kuće. Ako se stanje ne popravi ni nakon nekog vremena i uz upotrebu lijekova protiv boli, obloga i masaže, posjetite liječnika. 

Ispucale usne

Koža na usnama je puno tanja od kože na ostatku lica i ne sadrži lojne žlijezde pa brže dehidrira. Ako imate naviku jednostavno jezikom prijeći preko suhih i ispucalih usana – nemojte. Time pogoršavate situaciju. Koristite balzam za usne koji štiti i liječi kožu usana, i birajte onaj s UV zaštitom.