Dijareja - što jesti, a što ne?


http://bolest-lijek.blogspot.com/


Dijareja (proljev) je simptom raznih bolesti, od lakših do ozbiljnijih. Možda je u pitanju "pokvareni želudac" ili infekcija, zaraza gripom ili pak neuhranjenost. Bolesti crijeva i sistema za varenje često rezultiraju dijarejaom, a ponekad je u pitanju infekcija parazitom. Stručnjaci smatraju da svaka dijareja koja ne traje duže od dva dana nije opasna, a sve preko toga zahteva hitan odlazak kod liječnika.

Iako uglavnom nije štetan, proljev (dijareja) može biti opasan kada je dugotrajan ili može biti signal nekog drugog, ozbiljnijeg problema. Dugotrajan proljev može dovesti do dehidracije, osobito kod male djece, pa je neophodno unositi dovoljne količine tekućine u organizam.


Vodite li borbu s dijarejom? Možda ste pojeli nešto što niste trebali ili ste pod stresom. Što god da je u pitanju, postoje namirnice koje trebate u potpunosti izbjegavati i one čiji unos trebate povećati kada patite od dijareje.

Hrana koju trebate jesti

Banane
  • One su lako probavljive i odličan su izbor jer umiruju probavni sustav. Sadrže visok udio kalija i nadomjestit će elektrolite koje ste izgubili. Banane su odličan izvor pektina, topivih vlakana koja potiču apsorpciju tekućine i olakšavaju prolazak stolice. Banane sadrže inulin, još jedan tip topivih vlakana koja potiču rast dobrih bakterija u probavnom sustavu.
Bijela riža i krumpir
  • Odličan su izvor škroba koji se lako probavlja. Krumpir i rižu jedite bez dodanih začina ili ulja jer to može iritirati probavni sustav i uzrokovati grčeve.
Sok od jabuke
  • Jabuke su odličan izvor pektina, ali sadrže izrazito visok udio vlakana koja mogu uzrokovati želučane tegobe dok patite od dijareje. Zbog toga se preporučuje konzumirati sok jer je lakše probavljiv.
Jogurt
  • Kada patite od dijareje, preporuča se izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda, ali jogurt je iznimka. Odaberite jogurt koji sadrži probiotike. Oni će uravnotežiti razinu dobrih bakterija u probavnom sustavu.
Kuhana piletina
  • Kuhana piletina je odličan izvor proteina, a vrlo lako je probavljiva. Na taj ćete način u organizam unijeti nutritivne spojeve, a nećete opteretiti probavni sustav.
Borovnice
  • Preporuča se konzumacija sušenih borovnica. One sadrže tanine koji ublažavaju kroničnu upalu. Borovnice također sadrže i antocijanine koji imaju antibakterijska svojstva, a ujedno djeluju i kao antioksidanti.
Čaj od mente
  • Menta djeluje potpuno umirujuće na probavni sustav. Čaj od mente može umiriti mišiće i bit će djelotvoran za ublažavanje problema s plinovima.
Hrana koju trebate izbjegavati

Mlijeko
  • Laktoza može pogoršati dijareju, naročito kod osoba koje su intolerantne na laktozu. Simptomi intolerancije na laktozu mogu biti plinovi, nadutost, grčevi, mučnina i neugodan zadah. Intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na mlijeko. Osobe alergične na mlijeko trebaju izbjegavati doslovno sve mliječne proizvode.
Ljute papričice
  • Ljute papričice sadrže kapsaicin koji može uzrokovati dijareju i pogoršati već postojeću dijareju. Također, neke osobe osjećaju poteškoće s probavljanjem kore ljutih papričica.
Kofein
  • Kava, čajevi i sokovi su najčešće konzumirani izvori kofeina, a možemo ga pronaći i u čokoladi, žvakaćim gumama pa čak i u nekim vrstama flaširanih voda. Kofein stimulira rad probavnog sustava, što može uzrokovati dijareju.