Kako izliječiti žuljeve na prirodan način



Izvor: alternativa-za-vas.com

Svatko od nas je bar jednom u životu imao žulj. Ne znam od čega više patimo: od samog žulja ili zbog njegovog ružnog izgleda.

Žuljeve dobivamo noseći nove ili neugodne cipele ili radeći u vrtu bez rukavica.


Ako imate žulj, nemojte pokušavati da ga probušite, jer tkivo ispod žulja može se lako inficirati! Bolje je da žulj ostavite na miru. Ako je moguće, stavite na njega zavoj. Kada žulj pukne, redovito ga čistite, dok u potpunosti ne zacijeli.

Nekoliko praktičnih savjeta će Vam pomoći da zaustavite bol, pospješite zacjeljivanje kože i spriječite moguću infekciju.

1. Aloe Vera

Sok biljke aloe vera je odličan prirodan lijek za žuljeve.

Aloe vera barbadensis je biljka, koju možete lako nabaviti, čak i uzgojiti u svojoj kući (toliko je ljekovita da se to svakako isplati!). Aloe vera je već odavno poznata zbog svoje čudesne sposobnosti zacjeljivanja rana, opekotina, posjekotina i žuljeva.

Aleksandar Veliki je volio ovu biljku. Imao je poseban otok, gdje je uzgajao aloe veru zbog njezinih nevjerojatnih ljekovitih svojstava.

Kada otkinete komadić aloe vere, počet će curiti njezin sok. Pokupite ga i jednostavno namažite žulj sa sokom aloe vere.

Možete napraviti i svoj "aloe vera gel". Nekoliko komadića aloe vere dobro sameljite u multipraktiku. Vaš aloa vera gel je gotov! (držite ga u frižideru).


Za dugoročno korištenje, pripremite ulje od aloe vere na sljedeći način:

Otkinite nekoliko listova aloe vere, nasjeckajte i stavite u staklenu flašu. Prelijte listove sa maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 60 dana, zatim procijedite. Ulje držite dobro zatvoreno, u tamnoj prostoriji. Ovo ulje se može koristiti za liječenje opekotina, posjekotina, kožnih osipa, žuljeva itd.

2. Žutika (Berberis vulgaris)

Ako se Vaš žulj inficirao, koristite žutiku. Žutika je poznata zbog svojih ljekovitih svojstava već tisućama godina. Drevni Egipćani su ju koristili za prevenciju mnogih zarazni bolesti, na primjer, kuge.

Danas je poznato da žutika ima antibakterijska i antigljivična svojstva.


Tinktura ili sok ove biljke se primjenjuje lokalno, direktno na žulj. Biljka je vrlo moćna, zbog toga koristite ju u malim količinama.


3. Kantarion

Kantarion je još jedna biljka, koja pomaže kod žuljeva. Ova biljka je poznata zbog svog anti-upalnog djelovanja. Ulje kantariona se uspješno koristi u liječenju hemoroida i kod upala kože.

Mast ili ulje kantariona možete nabaviti u biljnim ljekarnama.


Prevencija žuljeva

Žuljeve možete spriječiti na takav način, da nosite udobnu, odgovarajuću Vam obući i čiste čarape.

Očigledno je da tijesna obuća ili cipele s visokim petama predstavljaju veliki rizik od pojave žuljeva. Žuljevi se češće pojavljuju na vlažnoj koži, zbog toga ako se često znojite (na primjer, tokom sportskih aktivnosti), češće mijenjajte čarape. Posebne čarape za sportaše mogu Vam pomoći, da noge ostanu suhe i spriječiti pojavu žuljeva.


Ako idete u dugu šetnju, odaberite ugodnu i isprobanu obuću.

Kod rada sa lopatom ili motikom možete koristiti rukavice, da bi spriječili žuljeve.